Liikunta

Olet varmaankin kuullut sanottavan, että liike on lääke ja se pätee myös neurologisten sairauksien kohdalla. On hyvä osata valita itselleen sopiva ja mieluisa liikuntamuoto. Valintaa helpottaa tietää, mitä tarkoittavat kohdallasi esim. lihaskunnosta ja -voimasta sekä tasapainosta huolehtiminen.

Yhdistyksemme järjestää venytysjoogaa ja melontaseura Tampereen Vihurin kanssa yhteistyössä soveltavaa melontaa. Soveltavassa melonnassa yhteistyötä tehdään myös Premiuksen ja Tutoris Erikoiskuntoutuksen kanssa.

Virtuaalinen venytysjooga
SYKSYN 2023 VIRTUAALINEN VENYTYSJOOGA
Aika: torstaisin 14.9.-23.11.2023 klo 12.00-12.45 yht. 10 krt. EI 19.10

Ohjaaja: Minna VuorenmaaIlmoittautuminen: ilmoittaudu lomakkeella ma 11.9.23 mennessä.

Ryhmä toteutuu jos on vähintään 7 osallistujaa.

Hinta: Jäsenille 10€/kausi ja ei jäsenille 15€/kausi. Venytysjooga maksetaan 21.9.23 mennessä FI65 5730 0821 2970 13, HUOM! tilinumero on vaihtunut. BIC: OKOYFIHH

7-15 osallistujaa voi osallistua Venytysjoogaan etänä Google Meet -ohjelman avulla. Saamme koulutukseen tukea Sivikseltä

Soveltava liikunta Pirkanmaalla

Kotipaikkakunnallasi on mahdollisesti myös soveltavan liikunnan toimintaa (erityisliikunta-palvelut). Niistä saat parhaiten tietoa oman kuntasi liikuntatoimesta.

Tampereen kaupunki järjestää erityisryhmille soveltavan liikunnan toimintaa. Lue soveltavasta liikunnasta Tampereen kaupungin verkkosivulta.

Tampereella on ollut käytössä erityisuimakortti. Lue erityisuimakortista Tampereen kaupungin verkkosivulta. Huom. Vuonna 2024 Tampereella kokeillaan kausiranneketta, joka on hinnaltaan aiempaa erityisuimakorttia vastaava ja kaikille saatavilla. Lue lisää tästä.

Muutaman muun Pirkanmaan kunnan tai kaupungin soveltavaa liikuntaa:

Neuroliiton liikunta-aiheiset verkkosivut

Voit lukea MS- ja Harnes-ihmisten liikunnasta lisää Neuroliiton liikunta-aiheisilta verkkosivuilta.

Voit kääntyä liikunta-asioissa myös Neuroliiton liikunnan erikoissuunnittelija Riitta Lehtosen puoleen. Riitta Lehtonen neuvoo sopivan liikuntaharrastuksen ja -paikan löytämisessä. Häneen voi ottaa yhteyttä myös, jos havaitsee puutteita esimerkiksi liikuntatilojen esteettömyydessä tai vaikka liikunta-avustajan tai kuljetuspalveluiden saatavuudessa.

Riitta Lehtonen
liikuntasuunnittelija
p. 0400 828 536
Tays-kuntoutusohjaaja

Kuntoutusohjaus

Taysin kuntoutusohjaajat ohjaavat ja neuvovat asiakasta ja hänen läheisiään sairastumiseen tai vammautumiseen liittyvissä kuntoutus- ja palvelujärjestelmän kysymyksissä. Lähtökohtana on aina ihmisen toimintakyky hänen omassa elinympäristössään.

Kuntoutusohjaajan asiantuntemusta tarvitaan erityisesti silloin, kun on kyseessä vastavammautunut tai -sairastunut tai vaikeavammainen henkilö, sekä tilanteissa, joissa sairaus tai vamma aiheuttaa ongelmia toiminta- tai työkykyyn

Lue lisää kuntoutusohjauksesta Taysin verkkosivulta

Esteettömät luontokohteet

Keväällä 2020 Pirkanmaan neuroyhdistys teki esteettömän esittelyn Kintulammen retkikohteesta Tampereelta. Katso esittely:

Soveltavat liikkumisen suositukset

Soveltavan liikumisen suositukset

Soveltavia liikkumisen suosituksia on yhteensä kolme:

  • aikuisille, joiden liikkuminen on jonkin verran vaikeutunut
  • aikuisille, jotka kävelevät apuvälinettä käyttäen
  • aikuisille, jotka liikkuvat pyörätuolilla.

Lue lisää soveltavista liikkumisen suosituksista suosituksista UKK-instituutin verkkosivulta.

UKK-instituutin verkkosovellus liikuntatottumusten arviointiin

Verkkosovellus, jolla voi arvioida omia tottumuksiaan ja verrata niitä liikkumisen suosituksiin, on nyt julkaistu. Tutustu maksuttomaan sovellukseen lukemalla UKK-instituutin verkkouutinen

Voit myös halutessasi testata sovellusta.
Voit täyttää sovelluksen yksin tai esimerkiksi fysioterapeuttisi kanssa. Sovelluksen osoite on ukkinstituutti.fi/arvioiliikkumisesi.

Tuolijumppa

Fysioterapeutti Aila Peräjoen pitämä tuolijumppa. Videolla aluksi Aila venyttelee kuin kissa ja mukana on myös Asahista tuttuja hengitysharjoituksia.

Katso Maailman MS-päivän tuolijumppa (Facebook)

Tutustu geokätköilyyn!

Pirkanmaan neuroyhdistyksen toiminnanjohtaja esittelee Geokätköilyä Voi Hyvin -viikolla julkaistavan videon avulla. Videolla kerrotaan kuinka pääset alkuun ja haetaan yksi pyörätuolilla löydettävä kätkö tietysti kätkön sijaintia paljastamatta. Geokätköily on hauskaa yhdessä tekemistä kaikenikäisille ja sitä voi toteuttaa kaupungissa tai metsässä.

Geokätköjä on myös monen tasoisia ja helpoimmat voi löytää henkilöt, jotka käyttävät liikkumisen apuvälineenään pyörätuolia tai rollaattoria tai sitten lapsiperhe, jossa on vaunukansaa. Geokätköily on kiva koko perheen harrastus ja sitä voi harrastaa omien voimien mukaan. Kun käy vierailulla vieraassa kaupungissa, kannattaa katsoa onko siellä geokätköjä. Geokätköt usein esittelevät kohteita, johon muuten ei tulisi mentyä.

Geokätköilyn aloittaminen ja Geocaching.com -tunnuksen luominen

  • Mene osoitteeseen: www.geocaching.com.
  • Klikkaa sitten Luo tili -nappia ja seuraa ohjeita.

Muista valita Geokätkönimesi huolella, sillä sen kirjoitat aina kätkön lokikirjaan, kun olet löytänyt geokätkön.

Youtube-videolla löydän esimerkki valekätkön, joka on kuvattu Paraisten kuntaan kuuluvalla Utön-saarella.

Ja sitten vain kätköilemään! Muista vain varoa jästejä (muita ihmisiä), jotta kätkö pysyy salaisessa piilossa. Toivottavasti juuri sinä innostut geokätköilystä.

Löydä oma erityisliikuntaseurasi

Mikäli kaipaat lisää tietoa urheiluseuroista ja muista toimijoista, jotka liikuttavat vammaisurheilijoita tai erityistä tukea tarvitsevia liikkujia, valtakunnalliselta paraolympia.fi verkkosivuilta löytyy runsaasti vinkkejä.

Osalla urheiluseuroista ja muilla liikuntatoimijoilla on valmiuksia ja halua ottaa mukaan toimintaansa erityistä tukea tarvitsevia liikkujia. Voit hakea itseäsi lähellä olevia toimijoita Paralympian: löydä oma seura -verkkosivulla.

Jäsenetu: Premiuksen kuntosalikortti

Yhdistysten jäsenten kuntosalikorttien hinnat:

10 kerran kortti 50 € ja kuukausikortti 40€

Lisäksi yhdistysten jäsenille on tarjolla kuntosaliohjaus (90min) hintaan 75€. Tällä käynnillä on fysioterapeutti mukana koko ajan ja aikaa varataan 90 minuuttia. Tuona aikana fysioterapeutti kartoittaa asiakkaan toiveita /tavoitteita ja toimintakykyä, jonka pohjalta laatii kuntosaliohjelman asiakkaalle. Fysioterapiakäynniltä ei tietenkään mene 10x kuntosalikortista käyntiä.

Premiuksen yhteystiedot

  • Sarvijaakonkatu 5, 33540 Tampere (sisäänkäynti S-Marketin puoleisesta päädystä)
  • Asiakaspalvelu ja ajanvaraus: p. 010 2928 570 (vain puhelut. 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min) ma–pe 7.30–18.00, la 9–15